Selly Home Logo
2021-10-13

Ligheder og forskelle mellem naturligt læder og øko-læder

 

 


Naturligt læder og øko-læder er to materialer, der i flæng bruges til fremstilling af håndtasker, bælter, tegnebøger, men også møbler, sko og andre beklædningsdele. Hvilke er de bedst? Det er svært at sige. Nogle kunder foretrækker naturlige læderprodukter, fordi de er overbeviste om, at det er mere holdbart, andre - af hensyn til dyr - vælger den såkaldte øko-læder. Hvad er forskellene mellem disse to materialer, hvad er deres vigtigste funktioner og hvordan genkendes dem? Find svarene på disse og andre spørgsmål, der hjælper dig med at træffe det rigtige valg.

Hvad er naturligt læder?

Naturlæder er et materiale af animalsk oprindelse. Det mest brugte læder i møbelindustrien er kohud - det er blødt, fleksibelt, sart og har en karakteristisk lugt. En betydelig procentdel af naturligt læder kommer fra avl af slagtekøer, hvis hovedformål er at få dette råmateriale. Det betyder, at dyreskind ikke er et biprodukt fra kød- og slagteriindustrien. Dog er spørgsmål om dyrs rettigheder og de høje omkostninger ved fremskaffelse af naturligt læder de vigtigste årsager til, at økologisk læder bliver mere populært.

FORDELE

Materialestyrke

Den store fordel ved naturligt læder er holdbarhed. Her er det sikkert at sige, at jo højere pris, jo bedre kvalitet. Det er også værd at nævne, at det tillader problemfri luftstrøm og sikrer tilstrækkelig fugtcirkulation, hvilket er især vigtigt i tilfælde af lædertøj.

Sikkerhed

Interessant nok er naturlæder i enhver henseende mere" øko "end kunstigt, fordi det er fuldstændigt bionedbrydeligt. Det er også venligt over for allergikere: i modsætning til syntetiske materialer forårsager det ikke allergi eller irritationer, hvilket øger komforten betydeligt.

Prestige

Prestige er et andet træk ved naturligt læder, der utvivlsomt påvirker valget af produkter fremstillet af dette materiale. Derudover understreges det af den unikke, glatte struktur i huden og en unik duft, som for de fleste mennesker er behagelig og forbundet med luksus.

DEFEKTER

Høj pris

Hvad med ulemperne ved naturligt læder? For mange mennesker er det simpelthen en for høj pris - kvægavl er udmattende og tidskrævende, hvorfor naturligt læder er meget dyrere. Det ændrer imidlertid ikke ved, at køb af et produkt fremstillet af dette materiale med korrekt brug er et køb i årevis.

Animalsk oprindelse

Modstandere af naturlige læderprodukter betragter det faktum, at det er et materiale af animalsk oprindelse som den største ulempe, og produktionen er forbundet med dyrs død og lidelse, hvilket for mange mennesker er uetisk.

Hyppig pleje

En anden ulempe ved ægte læder kan være, at det kræver hyppig vedligeholdelse at opretholde den samme effekt, som det gjorde på købsdagen - ellers slides læder hurtigt og ser ikke så godt ud som før. Naturlæderprodukter kan ikke lide høje temperaturer, regn, kemikalier, nedsivning og pletter, så vær opmærksom på, at nogle pletter vil være svære at fjerne (især fedtede pletter).

Økologisk læder som et godt alternativ

Et alternativ til naturligt læder er øko-læder-også kaldet kunstlæder eller derma, det er et af de mest valgte polstermaterialer til stole, senge og loungemøbler. Fra et teknisk synspunkt er øko-læder et polyestermateriale, dækket med et lag polyvinylchlorid, takket være hvilket øko-læder er holdbart og fleksibelt. Det er et glimrende valg for folk, der drømmer om lædermøbler, men ikke ønsker at dyrene skal blive skadet. Desuden bruges ingen materialer af animalsk oprindelse til fremstilling af syntetisk læder, deres fremstilling er en kemisk proces.

FORDELE

Bred vifte af applikationer

Øko-læder er mere modstandsdygtigt over for vejrforhold end naturligt læder. Sol og vand har ikke en så stærk indflydelse på udseendet af øko-læder. Derfor bruges den i polstring af motorcykelsæder, både og skilifte.

God pris

Prisen er en utvivlsom fordel ved økologisk læder. Så du kan købe flere stykker af det samme øko -læderprodukt til prisen på et animalsk hudprodukt. Derudover fås øko-læder i en lang række teksturer og farver.

Perfekt udskiftning

Kunstlæder er let at rengøre, efterligner naturligt læder perfekt, og for mange mennesker er kunstlæderprodukter det rigtige valg. Alt sammen fordi produktionen af økologisk læder ikke foregår på bekostning af dyr.

DEFEKTER

Lav luftstrøm

På grund af manglen på naturlige porer transporterer øko-læder fugt dårligere væk. Manglen på tilstrækkelig luftcirkulation er især besværlig i tilfælde af tøj og tilbehør, der kommer i kontakt med menneskelig hud. Dette kan forårsage irritation, gnidning og overdreven svedtendens.

Lugt

Nogle mennesker kan være særligt følsomme over for lugten af øko-læder. Produkter af lav kvalitet kan have en irriterende, stærk lugt, men øko-læder af høj kvalitet er dækket af en lugtfri vandbaseret lak, takket være materialet ikke udsender en karakteristisk lugt.

Dårlig kvalitet af materialet

Under påvirkning af høj temperatur opvarmes øko -læder hurtigt hvilket kan være ret besværligt i varmt vejr. De er heller ikke modstandsdygtigt over for lave temperaturer, hvilket kan få materialet til at smuldre eller revne.

Hvordan adskiller naturlæder fra økologisk læder?

Produkter fremstillet af naturligt og økologisk læder ser ens ud, så det er nogle gange svært at skelne dem, i hvert fald ved første øjekast. Så hvordan man tjekker du, hvad sengen er lavet af, eller hvilket materiale lænestolen er dækket med?

• TAG ET KIG PÅ STRUKTUREN

Naturlæder har en ikke-ensartet struktur. Der er mange riller på den, hvis arrangement er uregelmæssigt. Derudover kan den genkendes af fyldet indefra, som har en ruskindsoverflade. Kunstlæder er masseproduceret, så når du ser godt efter, vil du bemærke gentagne mønstre på overfladen. På indersiden af læderet er der en bomuld eller almindelig mesh, hvorigennem materialet kan ses.

TJEK MÆRKET

Det er bedst at kontrollere oplysningerne på etiketten med det samme. Fabrikanten bør specificere detaljeret, hvilke materialer produktet er fremstillet af og definere den procentvise sammensætning. Øko-læderet indeholder: PU (polyurethan), polyester og PVC (polyvinylchlorid), mens naturlæderet er mærket med oplysningerne: "Real Leather", "100% Leather".

VANDTEST

Ægte læder har en porøs struktur, så vand bør trænge ind i det med det samme. Våde pletter tørrer ud efter et stykke tid. Samtidig forvrænger de ikke materialet eller misfarver det. Til gengæld er kunstlæder lavet af materialer, der ikke absorberer vand, en dråbe vand vil glide på det.

DUFT AF MATERIALET

En anden måde at være sikker på, hvilket materiale du har at gøre med, er at lugte det. Naturlæder har en karakteristisk og behagelig lugt, der ikke kan efterlignes. Syntetisk læder er lugtfrit eller lugter af gummi eller andre syntetiske materialer (til materialer af lav kvalitet).

TRYK OG FØJ

Forskellen mellem syntetisk og naturligt læder mærkes under fingrene. Naturlæder er varmt og behageligt at røre ved. Selvom nogle typer af det f.eks. ruskind er lidt hårdere og stivere. Hvis du lægger din finger på overfladen af naturligt læder og trykker på den, vises der et spindelvæv på overfladen som på billedet. Du vil ikke se dette edderkoppespind på kunstlæder. Øko-læder er normalt koldt, glat og meget blødt. Nogle gange føles det som plast eller gummi at røre ved.

Naturlæder eller økologisk læder - hvad skal man vælge?

Om økologisk eller naturligt læder vil være et bedre valg, afhænger udelukkende af dine behov. Hvis du vil have et stort udvalg, lav pris og et produkt uden skade på dyr, skal du vælge et produkt fremstillet af kunstlæder. På den anden side, når holdbarhed og komfort er vigtigt for dig, vil produkter fremstillet af naturlige materialer være en bedre løsning.

 
Se flere indlæg fra Oktober 2021

Anbefales

pixel